Montering av biljardbord

Monteringen av träskivebord

Ett träskivebord är relativt enkelt att montera och vid leverans medföljer en detaljerade monteringsanvisning. Skulle du ha några frågor gällande montering, är du varmt välkommen att kontakta kundtjänst , så hjälper vi till via telefon.

Monteringen av skifferbord

De flesta biljardbord levereras i delar på grund av vikten, men också för att det enkelt ska kunna bäras in genom ytterdörren. Är du händig och vill ge dig på monteringen själv se gärna vår snabbguide hur man montera ett biljardbord (se nedan), och få ett resultat som är klart dugligt. Det gäller dock att ha tålamod och vara stark då montering av biljardbord är tungt och tar tid (ca 6-8 timmar)!

Monteringsanvisningar

Vi har samlat monteringsanvisningar till våra biljardbord i PDF som du kan ladda ner. Här hittar du installationsritningar för biljardbord med skifferskiva. Se alla monteringsanvisningar här .

Behöver du professionell hjälp med montering?

För att få ett riktigt bra monterat biljardbord rekommenderar vi att du tar hjälp av professionella montörer. Vi kan ordna montörer med 40-års erfarenhet av att montera bord med skifferskiva. Kostnaden för att ta hjälp av montörer är 5 995 kr. Vi har montörer enligt ett rullande schema på följande orter: Malmö, Göteborg, Stockholm, Kumla, Trollhättan, Sundsvall och Gävle. Monteringen sker inom 1-6 veckor efter ditt köp hos oss beroende av våra montörers scheman. Vi försöker dock alltid att ordna en montering till dig snarast möjligt, kontakta oss för tillgänglighet på er ort! Vill du veta när vi kan montera ditt biljardbord, hör gärna av dig till oss på kundtjänst.

Hjälp med inbärning
Bor du i Skåne, Göteborg eller Stockholm? Då kan du välja till inbärning av ditt nya biljardbord hela vägen dit det ska monteras. Denna tjänst kostar 1 895 kr.

Videoklipp: Montering av biljardbord

Snabbguide på en biljardmontering.

Videoklipp: Montering av vallar

Snabbguide på hur du monterar vallar. OBS! Tänk på att detta är ett sätt att klä biljardvallar på, det finns såklart andra tillvägagångssätt.

Snabbguide för montering av skifferbord

Verktyg vid montering:

  • Vattenpass för utjämning av skifferskiva
  • Bivax, eller spackel för sammanfogning av skifferskivorna
  • Häftpistol för fastsättning av duken
  • Sax för tillklippning av duken
  • Skiftnyckel för att fästa bultarna
  • Skruvborr för fästandet av skifferskivorna, samt korgarna

Steg 1.

Först monteras stommen på de fyra benen. En bolt i varje ben fästs i stommen. Tyngden från skifferskivan kommer sen att ge stabilitet åt hela bordet. Kontrollera så att bordet står i lod. Om golvet lutar är det viktigt att redan nu göra inställningar så att stommen är rak innan skifferskivorna läggs på.
Steg 1.

Steg 2.

Skifferskivan är 25 mm tjock och undertill har en spånskiva limmats på. Denna används för att fästa duken undertill lite senare. De tre skivorna läggs i tur och ordning ovanpå stommen så att de röda linjerna passar ihop. Se till så att de sticker ut jämnt på alla sidorna, och att inga småsprickor uppkommit under frakten. Spackel eller bivaxkan användas mellan skivorna för att få en bra spelyta. Det är viktigt att i detta skedet få spelytan jämn.

Oftast är golvet inte helt rakt utan lutar åt något håll. Om bordet har ställbara ben är det bara att ställa in det genom att vrida på dessa. De lite vackrare borden kommer dock oftast utan, och då är det enklaste sättet att lösa detta genom att lägga något under benen, såsom spelkort eller något annat. Använd ett vattenpass för att kontrollera ytan, och ha tålamod! Räcker det inte med att lägga något under benen får man använda de medföljande träkilarna. Dessa sticker man in under skifferskivorna för att kunna jämna ut varje skiva för sig.

Fördelen med en tredelad skifferskiva visar sig tydligt här, eftersom man kan jämna ut på ett helt annat sätt. Varje skifferskiva bör kontrolleras för sig, och eventuella skarvar mellan skivorna jämnar man ut med träkilarna. När ni känner er nöjda med detta skruvar ni fast skivan med de medföljande skruvarna, och går vidare till duken.

Steg 3.

Duken läggs över skifferskivan, och fästs undertill med häftpistol. Ni bör fästa med ungefär 4 cm mellanrum. Avvakta tills ni är helt säkra på att duken kommer räcka över hela skivan, och börja med kortsidorna. Ni ska spänna duken i stort sett så hårt det går. När hela duken är fastspänd ska den klippas till för att kunna vikas in och fästas under hålen, se bild.
Steg 3.

Steg 4.

Vallarna är redan färdigklädda med duk och allt, se bild. De ska nu bara skruvas fast i bordet. Två kortsidor och fyra långsidor ska skruvas på. OBS! Börja dock med att fästa korgarna!

Steg 5.

Korgarna skruvas fast mellan vallarna, se bild. Viktigt att detta görs innan vallarna monteras. Annars går det inte att fästa dem, och då måste man ta loss vallarna igen. Montera därför hela ställningen först. Tänk på att vallarna inte ser exakt likadana ut. Långsidorna har en annan vinkel, eftersom de ska fästas mot mittenhålen. Se till så att dessa inte hamnar på kortsidorna och vice versa. Duken ligger nu spänd över hålen där vallarna ska skruvas fast. Därför får ni göra hål i duken med en sax. Detta kommer inte synas sen när vallarna ligger över. Lyft sedan upp ställningen på bordet, och skruva fast. Korgarna fästs till sist i träskivan undertill med de små skruvarna som kom med.
Steg 5.

Steg 6.

Nu är monteringen av biljardbordet klart - dags att börja använda det!