Köpguide

Storlek på biljardrum
Biljardbord började tillverkas i länder där måttenheterna ”tum” och ”fot” användes, därför blir måtten lite udda när de översätts till cm. Tanken var då att spelytan på ett 9 fots biljardbord skulle vara exakt 100x50 tum (254x127cm). Idag tillverkas även mindre bord, 7 och 8 fot, men ska du ha ett bord som är matchstorlek så ska bordet vara 9 fot!
Storlek på spelytanÖversatt i cmStorlek på hela bordetRek. storlek på rummet
6 fot160 x 80 cm210 x 124 cm450 x 370 cm
7 fot198 x 99 cm231 x 132 cm488 x 389 cm
8 fot224 x 112 cm257 x 145 cm514 x 402 cm
9 fot254 x 127 cm287 x 160 cm544 x 417 cm

Storlek på biljardrum

Det är viktigt att det rum du tänkt placera biljardbordet i är tillräckligt stort. Det är bra om rummet 145 cm x 2 (kölängder) + spelytan, men det går naturligtvis att klara sig på mindre. Har du ett mindre rum kan du köpa kortare köer som är 120 cm, vilket ger mindre mått (494x367 cm för ett bord på 9 fot). OBS! Detta är dock ett absolut minimum och inget att rekommendera!
Storlek på biljardrum

Träkvalitet

De finaste borden är tillverkade i massivt trä. Det ger både ett fantastiskt utseende och bra spelegenskaper, samt ett bord som håller över lång tid. Solitt trä passar bäst för hemmabruk då man vill ha både en vacker möbel och ett bra biljardbord.
Biljardbord av massivt trä produceras av olika träsorter och du kan själv välja design som matchar med den övriga inredningen. För utseendets och hållbarhetens skull är det viktigt att det är tillverkat i ädelträ. Varianter på ädelträ är; ek, lönn, ask, mahogny, körsbär m.m.

Massivt trä + slitstarkt laminat

För biljardhallar, skolor och offentligt bruk rekommenderar vi bord tillverkat i massivt trä med en slitstark laminering på utsidan. Det får då inte vara ett tunt laminat utan måste vara tjock och tåligt.

Träkvalitet

Skifferskiva

Förr tillverkade man skivan till ett biljardbord av marmor. Idag har man dock insett att en skifferskiva är minst lika bra – och dessutom billigare att framställa.

En skifferskiva ska helst vara uppdelad i 3-delar. Detta dels för att transporten blir enklare (då skivan väger mycket) och dels för att resultatet blir en precisare utjämning av bordet, vilket gör det planare.

Tjockleken på skifferskivan kan variera, exempelvis används en 30 mm skifferskiva på biljardborden på Europatouren. För hemmabruk brukar dock tjockleken ligga på mellan 20-25 mm - vilket ger ett mycket bra spel!

Biljardduk

Biljardduk

De viktigaste egenskaperna en biljardduk ska ha är; bra spelegenskaper och vara mycket stryktålig! Vi tycker att en bra biljardduk ska vara gjord av ull/nylon, där ull står för bra spelegenskaper och nylon för en slitstark duk.

Andelen ull kan skifta mellan 60-90 procent, men en bra tumregel att komma ihåg är att ju mer ull en biljardduk innehåller, desto snabbare blir spelet på duken.

På Biljardbolaget.se kan du köpa biljardduk i flera olika färger, så att det matchar med både biljardbord och övrig inredning.

Beroende på färgtemperatur och andra färginställningar reserverar oss för att färgerna du ser din dator- eller mobilskärm kan variera i nyans mot den verkliga produkten.

Kom ihåg:

  • Biljardduk ska vara gjord av ull/nylon
  • Ju mer ull en biljardduk innehåller, ju snabbare blir spelet på duken
  • 20 oz i en biljardduk är OK

Vallar

Ett biljardbord består av sex vallar (kanterna på ett biljardbord). På kortsidan sitter en vall, och på långsidorna fyra. Det är mot vallarna som bollarna studsar och därför är det viktigt att de är rätt gjorda, samt består av rätt material. Själva vallen är tillverkad i gummi och sitter längst ut på ett trästycke som sen fästs i skifferskivan. Trästycket ska helst vara gjort i massivt trä, samt förstärkt med rejält laminat för extra slitstarkhet. Utanpå gummivallen klär man sen på vallduken. Se till att ni får färdigklädda vallar till ert biljardbord, för det är väldigt tidskrävande att utföra detta själv.

Vid beställning av biljardbord från Biljardbolaget.se levereras alltid vallarna färdigklädda (då det annars är ett mycket krävande arbete som tar tid). Ni kan också vara säkra på att få vallar i 100 % naturgummi och rätt profil.

Montering av biljardbord

Behöver du hjälp med montering har vi kontakt med professionella montörer i hela Sverige. Ska du montera ihop ett skifferbord på egen hand hittar du en snabbguide under montering .